Network Menu

Tidigare program under 2020 – Lissabon

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem i ett större format.

Digitalt SWEA-möte 3 juni. ”Sång-kaffe”

SWEA-möte 3 juni 2020

Bild Hasse Lundqvist, Pixabay

28 Sweor samlades på ZOOM för att njuta av körens skönsång för första gången digitalt. Ordföranden inledde med att önska trevlig sommar till alla och manade samtidigt till försiktighet. Virusfaran är ännu inte förbi.

Vackert inramad av grönskan i Mitas trädgård inledde kören med I like the flowers, Nu grönskar det… och Dona Novus Pacem. Sommarpsalmen framför andra Den blomstertid nu kommer höjde sommarstämningen ytterligare. Digital sångavslutning juni 2020

I de två avslutande melodierna Sommarpsalm och Idas sommarvisa förstärktes kören av de på ZOOM närvarande Sweorna.

Mita önskade fler Sweor välkomna till kören och underströk att sång är hälsofrämjande, utvecklar sångrösten och gör dig mer harmonisk och glad.  Även herrar mottages med glädje! Du kan anmäla dig på hemsidan under INTRESSEGRUPP 2. Den1 september börjar höstens övningar men innan dess avslutas vårens sångträningar tisdagen den 9 juni.

Lena, som visar stor säkerhet vid ZOOM-rodre,t avslutade dagens möte med Musik-quiz. Tre frågor och sju musikstycken ingick. Resultatet visade att samarbete ger resultat. Sex rätt av sju!

Lena tipsade också om Hela Sverige sjunger i P2:s valborgskör. Denna hittade jag: https://news.cision.com/se/p2-sveriges-radio/r/p2-bjuder-in-till-digital-valborgskor,c3092471

___________________________________________________________________________________________________________________

”Portugals pärlor”. Digitalt SWEA-möte 6 maj 2020. Del 2

SWEA ZOOM-kaffe 15 april 2020

Foto Kropekk.pl från Pixabay

Inte mindre än 44 Sweor väntade idag på att få ta del av fem utvalda pärlor. Ingen blev besviken. Vi bjöds på en varierad kompott av både innehåll och geografi. I detta andra ZOOM-möte reste vi till Alentejo, Azorerna, Beira Interior, Estremadura och Lisboa.

Länk finns här till ppt med bilder från dagen. I ppt hittar du också användbara länkar: Portugals pärlor 6 maj 2020. Del 2

Margareta Ekvall; Inbjöd oss till Alentejo och orterna Vila Nova de Milfontes och Monsaraz. Geografiskt ligger de i en liksidig triangel där Lissabon utgör det tredje hörnet. Avståndet mellan orterna är 19 mil. Det finns alternativa vägar till Vila Nova de Milfontes, den snabba A2 eller den vackra kustvägen söderut. Väl framme i den kustnära orten finner du en charmig stad med närbelägna fantastiska stränder. Återfärden från Monsaraz till Lissabon går med fördel via Vasco da Gama-bron.

Monsaraz ingår i UNESCO världsarv. Ringmuren kringgärdar den medeltida staden vilken beskrivs som ”enastående”. Ett riktigt upplevelsebesök! Swean Gunilla Possenius bor sedan många år i Monsaraz och delger gärna besökare sin gedigna lokalkännedom.

Annika Hietala; Har besökt Azorerna flera gånger och rekommenderar ögruppen varmt. Azorerna består av nio öar varav Sao Miguel är den största och kallas ”Den gröna ön”. Huvudstaden är Ponta Delgada. Hit kommer man efter en flygtur på två timmar med Azores Airlines.

Bästa tid att åka hit är:

I slutet av juli då hortensiorna blommar i blått och vitt eller i maj då azaleorna står i blom. Under Kristi himmelsfärdshelgen lyses kyrkan upp av 250 000 lampor. Helgen tillägnas ”Den helige Anden”.

Maj till oktober är valarnas tid. Magiskt och värt en resa.

På ön finns två teplantager, de enda i Europa. På ananasplantager växer den fantastiskt goda frukten, liten och söt, som tar 2 år att mogna jämfört med Abacaxi som blir ätfärdig på 6 månader. Detta förklarar prisskillnaden dem emellan.

Den naturintresserade får sitt verkliga lystmäte i ett av Portugals sju underverk nämligen i ett vulkanområde. Här finns en krater med två sjöar, Lago Azul och Lago Verde. Missa inte Furnas där du kan bada hälsobad i föryngrande syfte. Du badar och njuter i en varm källa. Missa inte pão levedo som äts med god marmelad!!

Ulrika von Wachenfelt; För att komma till Aldeias Históricas körde Ulrika mot Tomar och valde därefter småvägar. Hon visade oss bilder från några av flera historiska byar i området Serra de Estrela. Trots att dimman låg ganska tät och att det såg ut att vara fuktigt och svalt lyckades Ulrika att göra oss nyfikna och få oss att längta dit. Vi fick också följa med till Piódão (med skiffer som dominerande byggnadsmaterial och med blåmålade dörrar och fönster). Linhares da Beira med byggnader i granit ligger i Mondegos dalgång där romarna en gång hade byggt en väg mellan Coimbra och Guarda. Sortelha ”Ringen av sten” en by byggd i granit med medeltidsfestival i september.

Var? Bodde i Ceia som är en större stad. När? I mitten av februari blommar mimosan. Hur? Med bil och motorvägen tillbaka till Lissabon tog det 3 timmar.

Lena Rönnerman; Inbjöd oss på en titt in i Palácio Nacional de Mafra. Hennes pärla var egentligen Basilikan. 1700-talsbyggnaden påbörjades som ett kloster åt 13 franciskanermunkar men när det stod färdigt inrymdes 300 munkar.

Mafra ligger en halvtimmes väg norr om Estoril och i höjd med Ericeira.

Barockbyggnaden uppfördes under 1700-talet på order av kung João V. Några data: 220 m lång och med 7-800 rum. Här finns det kungliga biblioteket med 40 000 volymer. Rikedomar som hämtades från Brasilien användes för det påkostade palatset.

Basilikans interiör är byggd i gul, rosa, vit och blå marmor vilket gör den till ”en ljus och varm kyrka”. De två kyrktornen inrymmer sammanlagt 114 klockor

Första söndagen i varje månad klockan 16.00 spelar man under ca en timme orgelkonserter på de sex orglarna. Fantastisk upplevelse!

Förboka biljetter och hämta dem senast kl. 15.00.

Siv Franzen; Tar oss med på en spännande kulinarisk resa i huvudstaden.

Första stopp är Sivs absoluta favorit, Tagide i Chiado Här serveras god internationell mat. Här måste man ringa på och vänta på att bli hämtad vid dörren. Ett bra tips är en lunchmeny. Du får tre rätter och vin till det facila priset av 20€.

JNĉQUOI   (hur uttalas det? jenesäkoa). Ligger på Avenida Liberdade. Här finns en Sushibar där du även kan få asiatiska rätter. Spännande är att menyn speglar mat från upptäcktsfärderna. Smakrikt och i vacker miljö.

Nästa restaurang är Solar dos Presuntos som ligger på Avenida Liberdade vid Elevador do Lavra. Detta europeiska, inklusive portugisiska, kök lär vara Ronaldos favoritrestaurang. Är man sugen på att äta med kändisar är detta rätt ställe. På väggen hänger bilder av många berömda ansikten.

Lost Inn ovanför Elevador da Glória har europeiskt kök. Lite enklare men med god mat och fantastisk utsikt.

Wine Not är en vinbar. Nu är vi åter i Chiado. Allt vin som serveras här kommer från vingården Casa Ermelinda Freitas, en av Portugals största vinproducenter. Maten är tapas och bl.a. erbjuds mycket goda chèvreknyten.

STORT TACK TILL ALLA FÖR MYCKET FINT UTVALDA OCH PRESENTERADE PÄRLOR!

______________________________________________________________________________________________________________________________

”Portugals pärlor”, Digitalt SWEA-möte 15 april 2020.

                                             

SWEA ZOOM-kaffe 15 april 2020

Foto Kropekk.pl från Pixabay

 

51 förväntansfulla Sweor hade loggat in för att ta del av ”Portugals pärlor”. Eva Östling, Kerstin Amnell, Sussanne Friman och Berit Johansson delade med sig av sina pärlor. De lyckades verkligen presentera sina favoritplatser på ett entusiasmerande sätt. En unison, tyst applåd efter presentationen visade Sweornas uppskattning.

Pärlorna sträckte sig tidsmässigt från romartiden och fram till idag.

Eva visade oss fantastiska Buddha Eden och den medeltida staden Óbidos med slott, ringmur samt ”en uppsjö av bokhandlar”, inrymda i gamla kyrkor. Eva besökte även Peniche beläget på ett område som varit bebott långt före romartiden. Utanför finns ögruppen och naturreservatet Berlengas.

Speciell rekommendation: God skaldjurssoppa!

Kerstins Quinta da Murta har också rötter i romartiden. Arintodruvan introducerades av romarna och av vilken man framställer det berömda vita vinet och som kallas ”Prinsen av portugisiskt vin.” Kerstins favoritspumante kommer härifrån och har en bild av William Shakespeare på etiketten. Det sägs att det är detta vin som, under namnet Charneco, nämns i Shakespeares pjäs Henrik VI.

Hemsida: Quinta da Murtat

Speciell rekommendation: Restaurante Barrete Saloio, Bucelas.

Sussanne presenterade Palácio da Bacalhôa som ligger i Azeitao mycket nära Quinta da Bacalhôa. Slottet har medeltida anor. Ägare idag är José Berardo, en av Portugals mest förmögna privatpersoner och som äger stora konstsamlingar. Slottet ligger bara fem minuters bilväg från vingården och ger dig en fantastisk upplevelse. Njut av Sussannes vackra bilder!

Berit höll sig i närmiljön med sin presentation av Trilho das Vinhas, en naturstig i Cascais. Stigen sträcker sig från parkeringsplatsen bakom Marknaden och fram till Alvide. Planer finns för ytterligare utbyggnad. Missa inte denna väldigt lokala pärla! Väl framme i Alvide kan den som förbokat njuta av en god portugisisk lunch.

SWEA ZOOM-kaffe 15 april 2020Nästa ZOOM-möte blir den 6 maj!

Här hittar du ppt från 15 april:  Portugals pärlor 15 april 2020

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 4 mars 2020 Släktforskning – Svårt eller barnsligt enkelt?

”Kom igång med din släktforskning” var ingen uppmaning från Maria Zingaropoli men det engagerande föredraget väckte nyfikenhet och intresse hos många Sweor att börja egen forskning. Maria inledde med att svara på frågan: Hur börjar man? Hon sammanfattade med orden: Namn, Datum och Plats. Det är lättast att följa den manliga sidan för ibland nämns inte kvinnans namn.Swea-kaffe 4 mars 2020

Huvudkällan är kyrkböckerna men också intervjuer, d.v.s. att tala med sina gamla släktingar kan vara en viktig källa att ösa ur.

Maria visade exempel på Födelse- och dopböcker från olika århundraden samt Husförhörslängder. Bevarat material finns tillgängligt från 1600-talet och visst material ännu längre tillbaka. Alla texter är mer eller mindre välskrivna och på så sätt i olika grad tillgängliga för forskning.

Källkritik är ett viktigt redskap för att bedöma värdet av källorna; Maria varnade för fallgropar och gav exempel på frågor att ställa: När? Var? Hur?

Avslutningen på anförandet var en verklig höjdpunkt. Vi fick höra hur ett barn med ”Fader och moder okänd” postumt fick båda föräldrarna tillbaka.

Vilken Förmiddag!

Här finns länken till Marias informativa PowerPoint bilder:  Släktforskning – Hur börjar man?

SWEA-kaffe 4 mars 2020
SWEA-kaffe 4 mars 2020
SWEA-kaffe 4 mars 2020

 

Fler bilder hittar du här: Bilder till SWEA-kaffe 4 mars 2020 Släktforskning

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Introduktionsträff 2 mars 2020

Den 2 mars träffades fyra nya medlemmar hemma hos medlemsansvarig Kerstin tillsammans med ordförande Marie! Kvällen fylldes av delade erfarenheter, funderingar, information och många glada skratt!  Vi pratade en hel del och keramik, porslin och glas och naturligtvis om hur roligt det är att bo i Portugal och få möjlighet att delta i aktiviteter i SWEAs nätverk!

Introduktionsträff 2, 2020__________________________________________________________________________________________________________________________________

Årsmötet 18 feb 2020

Årsmöte 2020
Årsmöte 2020
Årsmöte 2020
Drygt 90 Sweor, varav en tredjedel från Algarve, samlades på Hotel Inglaterra för att närvara vid SWEA Portugals årsmöte och efterföljande mingel med god mat och gott vin. Stämningen var god redan från början och salen fylldes snabbt. Årsmöte 2020

Ordförande Marie Ahlberg inledde och hälsade alla hjärtligt välkomna. Till mötets ordförande valdes Mita Zell. Enligt portugisisk lag får inte vara sittande ordförande, hålla i klubban. Vår kassör Gunilla Mendes redovisade den ekonomiska verksamheten för 2019, vilken godkändes. Gunilla redogjorde vidare för 2020 års budget, som fastställdes. Årsavgiften 2021 blir kvar på samma nivå som idag för SWEA Lissabon.

Medlemmarna ställde några frågor bl a angående vad Sweas eget kapital skall användas till och fick svar av Marie Ahlberg. En annan fråga gällde den planerade nya avdelningen, SWEA Algarve. Marie redogjorde för såväl den juridiska som ekonomiska processen kring ”Starta ny avdelning”.

Den nya styrelsen valdes, i enlighet valberedningens förslag, enhälligt av årsmötet och avgående ledamöter tackades för sina insatser. Här ser du SWEA Portugals styrelse för år 2020.

Marie Ahlberg informerade om 2019 års donation. Mia Ekström berättade ytterligare om mottagarna, som är SOS Children’s Village Guarda i Portugal. Den ska användas till att inreda ett hus dit IKEA kommer att leverera möbler. Dagens donation är knappt hälften av vad som behövs för att få allt färdigställt, men med ett långsiktigt arbete kan vi bl.a. bli ensamma donatorer till hela huset.

Vidare informerade Marie om bildandet av en ny avdelning: SWEA Algarve. SWEA Portugal byter därför namn till SWEA Lissabon den 1 januari 2021.

Det skålades, information och kontaktuppgifter utbyttes och det hördes många glada skratt innan kvällen avslutades. Det var roligt att så många Sweor från Algarve deltog i årsmötet. De hade en intressant morgondag att se fram emot med en guidad vandring i Lissabon.

Årsmöte 2020
Årsmöte 2020

Fler bilder från årsmötet ser du här! Bilder till Årsmöte 18 feb 2020

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Introduktionsträff 1 februari 2020

Introduktionsträff 1 – 2020

Introträff 1 2020

Nu är vi igång med våra populära introduktionsträffar! Den första träffen för året hade vi måndagen den 10 februari hemma hos ordförande Marie.

Fyra glada nyblivna Sweor delade med sig av sina erfarenheter och ställde frågor. Kvällen fylldes av mycket värme och glada skratt!

Nästa träff blir hemma hos medlemsansvarig Kerstin måndagen den 3 mars!

 

 

SWEA-kaffe 5 februari 2020

Glada fötter = glad Swea     –    Visst är det sant!SWEA-kaffe 5 februari 2020

En vacker vårdag med sol och ljumma vindar kunde inte hindra 65 glada Sweor att lyssna till Tobias Lotans föredrag om välbefinnande. Med fokus på våra kära fötter poängterade Tobias den snabba utveckling som skett de senaste 2 miljoner åren när människan lämnade ett kringflackande liv, ständigt till fots, för att bli alltmer bofast och idag mer stillasittande. Det blir många timmar om dagen som vi tillbringar i sittande ställning med fötterna instängda i skor. Tobias förordade skor med bred tå, gärna sk barfotaskor så både fot och tår får jobba med underlaget.

Men hur kan vi hjälpa våra stackars fötter att må bättre? Tobias visade oss hur man enkelt kan mjuka upp fötterna, sedan massera dem med fingrarna mellan tårna, med knogen mot undersidan av foten och genom att ställa sig upp och låta en tennisboll massera både främre och bakre delen av foten. Skorna åkte av, liksom strumporna och alla som kunde jobbade på med sina fötter. Tobias hejade på, fötterna tål mer än man tror! Roligt var det och skönt!

En varm applåd tackade Tobias och sen fanns det tid att prata med bordsgrannen och mingla runt lite innan kaffestunden var slut.

SWEA-kaffe 5 februari 2020
SWEA-kaffe 5 februari 2020

SWEA-kaffe 5 februari 2020

Här finns fler bilder!

_________________________________________________________________________________________________________________________

Pastel de Nata-bakning, jan 2020

Att lära sig baka Pastel de nata lockade närmare 30 Sweor till en trevlig Workshop i Lissabon.SWEA-bakaktivitet jan 2020

Två olika grupper av ”bagare” samlades kring bordet under Rosas entusiastiska och kunniga ledning. Man fick lära sig hur man bäst knådar, bankar och kavlar ut degen samt tillagar den goda krämen att fylla dessa smarriga bakverk med.

Rosa lärde också ut hur man känner igen en perfekt Pastel de nata samt lite andra tricks som kan hjälpa nästa gång när vi provar att baka dem hemma.

Det tog en liten stund att lära sig men sen avnjöts de ljumma och krispigt söta bakverken av stolta bagerskor.

Visst ser det ljuvligt gott ut!

SWEA-bakaktivitet jan 2020
SWEA-bakaktivitet jan 2020

Här finns fler bilder från baket!

_____________________________________________________________________________________________________________________________

SWEA-kaffe 15 januari 2020

Som alltid hade en stor grupp sweor samlats på Hotel Londres. Onsdagskaffet är ett populärt evenemang. Aktuell information, mingel och inte minst intressanta föredrag med högst varierat innehåll. Idag var huvudpersonen Kristina Rylander som talade om PLAN international, sitt fadderbarn i Myanmar och sina resor till Vietnam, Myanmar och Nepal. Vi fick bl.a. höra om ett känslosamt möte med Kristinas fadderflicka och hennes familj, som bodde i Myanmar. Alla projekt som bedrivs i PLANs regi utgår från barnens behov och med hjälp av lokalbefolkningen. Fokus i Myanmar är hälsa, möjlighet att delta i o påverka samhället samt hälsosam start i livet.

Swea-kaffe 15 januari 2020

Marie och Maria inleder.

Swea-kaffe 15 januari 2020

Kerstin vänder sig speciellt till de tre nya medlemmarna.

Swea-kaffe 15 januari 2020

Glatt återseende efter helgerna och god fika.

Swea-kaffe 15 januari 2020

PLAN internationals syfte är att stärka barns rättigheter och flickors lika villkor.

Swea-kaffe 15 januari 2020

Kristina talade om sitt engagemang i PLAN intenational.

Ytterligare:

Bilder till SWEA-kaffe den 15 januari 2020

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________