Network Menu

Tidigare program under 2019 – Lissabon

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem i ett större format.

Portugals historia – föredrag 21 mars

En eftermiddag med Portugals historia!

Portugals historia 21 mars 19Trettio Sweor samlades för att lyssna på Helene Kjellström Valle som på ett fängslande sätt berättade om viktiga milstolpar i Portugals 900-åriga historia.

Helene lotsade oss från 200 år f Kr fram till 1782.

Vi fick bland annat ta del av på vilket sätt fenicierna, romarna, morerna och tempelriddarna har präglat landet.

Portugals historia innehåller många intressanta perioder.

Eftersom vi bara hann fram till slutet av 1700-talet blir en spännande fortsättning i del 2 för samma deltagare lite senare under våren.

Intresset var stort för den här aktiviteten så vi kommer att planera ett nytt tillfälle under hösten 2019.

Föredrag om Portugals historia 21 mars 19
Portugals historia 21 mars 19
Portugals historia 21 mars 19

________________________________________________________________________________________________

 

Internationella kvinnodagen 8 mars 2019

30 Sweor samlades på Hotel Eurostar för mingel med vin/alkoholfritt och små läckra tilltugg.Intl kvinnodagen 8 mars 2019

Vår ordförande Marie Ahlberg hälsade oss välkomna med en anekdot om Drottning Kristina.

Stämningen var på topp med mycket prat och skratt.

Kerstin Amnell hade satt ihop en quiz som handlade om kvinnans utveckling genom historien. Vi jobbade i par med dessa intressanta och svåra frågor.

Vem visste att fram till 1939 kunde man avskeda kvinnor i statlig tjänst om följande skäl förelåg; trolovning, giftermål, havandeskap, eller förlossning.

När fick kvinnor välja sitt eget eller mannens efternamn vid giftermål? 1982!!!

Vid pennan: Berit Johansson

Lite bilder från dagen:

Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019

Marie och Britta presenterar Hotel Eurostars duktige kock:

Intern kvinnodagen 8 mars 2019

Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019

Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019
Intern kvinnodagen 8 mars 2019

_________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 6 mars

Marskaffet bjöd på ett uppskattat intro till Helen Källström Valles kommande kurs i Portugals historia. Om du är intresserad så boka den 21 mars, inbjudan kommer via e-post den 12 mars.

Vår ordförande Marie passade också på att tacka av Britta Ternström för mycket uppskattat arbete som ledare för programgruppen under 2018.

Lite bilder från kaffet:

SWEA-kaffe 6 mars 2019
SWEA-kaffe 6 mars 2019

SWEA-kaffe 6 mars 2019
SWEA-kaffe 6 mars 2019
SWEA-kaffe 6 mars 2019

______________________________________________________________________________________________

 

Årsmötet 14 feb 2019

Årsmöte 14 feb 2019Närmare 90 Sweor samlades på Hotel Eurostar för att närvara vid SWEA Portugals årsmöte och efterföljande middag. Stämningen var god redan från början och salen fylldes snabbt.

Till mötets ordförande valdes Mita Zell, enligt portugisisk lag får det ju inte vara sittande ordförande, som svingade klubban med bravur och punkterna på dagordningen prickades av i god takt. Vår kassör Gunilla Mendes redovisade med all tydlighet ekonomin samt nästa års budget. Medlemmarna ställde några frågor bl a angående vad medlemsavgiften används till och fick svar i form av en överskådlig uppställning som Marie Ahlberg redovisade. En annan fråga gällde hur man kan fånga upp äldre medlemmar som inte längre önskar vara med i föreningen. Medlemsansvarig Kerstin Amnell svarade att hon i de allra flesta fall tar personlig kontakt med dem som väljer att gå ur för att undersöka anledning till utträdet. Medlemsantalet fortsätter att öka.

Den nya styrelsen valdes enhälligt av årsmötet och därefter tackades avgående ledamöter av med vackra blommor eller ett lite minne.

Föreningens ordförande Marie informerade bl a om 2018 års donation till Glada Hudik, och om den HLR-kurs som nu startar i Estoril, inspirerad av motsvarande kurs som sedan tidigare finns på Algarve. Inbjudan till Sweorna i Lissabonområdet gick ut idag, på alla hjärtans dag, dvs 14 februari.

Efter årsmötet blev det gott om tid för mingel och lite läskande bubbel. Det var roligt att se så många Sweor från Algarve deltaga i årsmötet. Den efterlängtade middagen dukades upp i konferenssalen, och hungriga Sweor kunde lägga för sig av morotssoppa, salladsbord, varmrätter och lockande efterrätter.

Det skålades vid borden, information och kontaktuppgifter utbyttes och det hördes många glada skratt innan kvällen avslutades. Sweorna från Algarve hade en lång morgondag att se fram emot med besök på ett antal keramik- och porslinsfabriker norr om Lissabon.

Årsmöte 14 feb 2019
Årsmöte 14 feb 2019
Årsmöte 14 feb 2019

Årsmöte 14 feb 2019
Årsmöte 14 feb 2019
Årsmöte 14 feb 2019

Här finns fler bilder från årsmötet och middagen!

_________________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 6 februari 2019

SWEA-kaffe feb 2019En strålande februarimorgon samlades 58 Sweor på Hotel Londres. Vår ordförande, Marie Ahlberg, hälsade oss välkomna – särskilt alla nya medlemmar som fortsätter strömma in till vårt fina Portugal!

Marie nämnde också att det är viktigt att vi, när vi förnyar vårt medlemskap, går in på hemsidan under “Medlemskap”/”Förnya medlemskap”/, och fyller i blanketten som kommer fram när man klickar på “Länk till blanketten”. Eller så kan man gå direkt till https://medlemsblankett.swea.org/fornya-medlemskap/

Detta för att SWEA t.ex. fortsatt ska kunna använda våra e-postadresser för utskick osv.

Sedan var det dags för programgruppens Carin Stegrell att berätta om sin Pilgrimsvandring. Trots lite teknikstrul (Den presentation Carin förberett gick helt enkelt inte igång så hon fick improvisera med hjälp av sina bilder från vandringen!) blev det en fantastisk föreläsning! Carin berättade så inspirerande om sin 87 mil långa vandring till Santiago de Compostela. Hur man packar allt man behöver för 28 dagar utan att det ska få väga någonting! Hon berättade om den vackra naturen, om vikten av att ha rätt skor, om att sova i härbärgen bland snarkningar, om den fina stämningen på vägen och mycket, mycket mer! Det blev ett fantastiskt gensvar från åhörarna med många frågor och anekdoter. Det kändes som om halva skaran ville iväg på egna vandringar så fort som möjligt! Tack Carin!

Vid pennan: Camilla Clarke

SWEA-kaffe feb 2019
SWEA-kaffe feb 2019

SWEA-kaffe feb 2019
SWEA-kaffe feb 2019
SWEA-kaffe feb 2019

_______________________________________________________________________________________________________________

Besök på Casa Museu Medeiros e Almeida, 24 jan 2019

Museu Medeiros e Almeira 24 jan 2019En solig torsdag i januari samlades 41 Sweor ett stenkast ifrån Avenida da Liberdade för att få en guidad visning av Casa Museu Medeiros e Almeida. Vi delades upp i 2 grupper och våra guider, Cristina och Maria – båda kuratorer på muséet, guidade oss igenom huset och alla dess skatter. Vi fick höra hur António de Medeiros e Almeida avbröt sina studier i medicin (det var tänkt att han skulle följa i faderns och broderns fotspår som läkare) för att starta bilhandel. Han gifte sig med Margarida Pinto Basto ifrån Vista Alegre familjen och byggde upp en stor förmögenhet. Förutom halva Azorerna ägde han bland annat flygbolaget som sedermera blev TAP.

Under andra världskriget medlade António de Medeiros e Almeida mellan engelsmännen och Salazar, och som tack fick han utmärkelsen “Honorary Officer of the Most Excellent Order of the British Empire”.

Hans och hans frus passion var konst samt antikviteter och de samlade på sig en eklektisk blandning med fokus på porslin, möbler och klockor. Naturligtvis även konst och vi fick höra om problematiken kring äkta verk och ”versioner” eller till och med förfalskningar. Självporträttet av Rembrandt visade sig t.ex. nyligen vara målad av en av hans elever! Rätt period, material och studio – bara inte helt rätt konstnär! Fascinerande!

Trots drygt 2 timmars visning kändes det som om vi bara skrapade på ytan av allt som finns att beskåda! Återbesök är på agendan!

Vid pennan: Camilla Clarke

Museu Medeiros e Almeida 24 jan 2019
Museu Medeiros e Almeida 24 jan 2019
Museu Medeiros e Almeida 24 jan 2019

_______________________________________________________________________________________________

 

SWEA-kaffe 9 januari 2019

SWEA-kaffe 9 jan 2019Trots bländande solsken lockade årets första kaffe över 40 Sweor till Hotel Londres. Förutom en liten pratstund fick vi en hel del information av programgruppens Britta och en genomgång av allt som erbjuds på hemsidan av Mia. Flera helt nya Sweor var med och gav oss andra en kort presentation av sig själva. Alla nya medlemmar kommer att erbjudas en introduktionsträff. Mer info kommer på hemsidan.

Britta gick igenom resultatet av utvärderingen av höstens aktiviteter. Enkäten genomfördes på decemberkaffet och tanken är att vi ska göra motsvarande vid slutet av våren. SWEA Portugal är ju vad vi gör det till, med gemensamma krafter och initiativ, så bidra gärna med tankar och idéer om vad som bör finnas med i vårt program.

SWEA-kaffe 9 jan 2019
SWEA-kaffe 9 jan 2019
SWEA-kaffe 9 jan 2019

 

Här finns fler bilder!

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________