Network Menu

Besök på Casa Museu Medeiros e Almeida, 24 jan 2019

Museu Medeiros e Almeira 24 jan 2019En solig torsdag i januari samlades 41 Sweor ett stenkast ifrån Avenida da Liberdade för att få en guidad visning av Casa Museu Medeiros e Almeida. Vi delades upp i 2 grupper och våra guider, Cristina och Maria – båda kuratorer på muséet, guidade oss igenom huset och alla dess skatter. Vi fick höra hur António de Medeiros e Almeida avbröt sina studier i medicin (det var tänkt att han skulle följa i faderns och broderns fotspår som läkare) för att starta bilhandel. Han gifte sig med Margarida Pinto Basto ifrån Vista Alegre familjen och byggde upp en stor förmögenhet. Förutom halva Azorerna ägde han bland annat flygbolaget som sedermera blev TAP.

Under andra världskriget medlade António de Medeiros e Almeida mellan engelsmännen och Salazar, och som tack fick han utmärkelsen ”Honorary Officer of the Most Excellent Order of the British Empire”.

Hans och hans frus passion var konst samt antikviteter och de samlade på sig en eklektisk blandning med fokus på porslin, möbler och klockor. Naturligtvis även konst och vi fick höra om problematiken kring äkta verk och ”versioner” eller till och med förfalskningar. Självporträttet av Rembrandt visade sig t.ex. nyligen vara målad av en av hans elever! Rätt period, material och studio – bara inte helt rätt konstnär! Fascinerande!

Trots drygt 2 timmars visning kändes det som om vi bara skrapade på ytan av allt som finns att beskåda! Återbesök är på agendan!

Vid pennan: Camilla Clarke

Museu Medeiros e Almeida 24 jan 2019
Museu Medeiros e Almeida 24 jan 2019
Museu Medeiros e Almeida 24 jan 2019

_______________________________________________________________________________________________