Network Menu

Höstresa till Coimbra, Aveiro och Alcobaça nov 2017

Var kan man kombinera ett jaktslott i nyrokoko, en Romeo och Juliatragedi med grillad spädgris, läskande spumante och ett underjordiskt konstmuseum? I Portugal förstås!

Under tre dagar har 40 Sweor med Isabel Höckert som ciceron kunnat njuta av några av Portugals kulturella och historiska skatter. Resan gick norrut till Coimbra, känd redan för romarna. Höstresan Portugals skatter 2017

På Quinta das Lagrimas, platsen för Portugals eget Romeo och Julia drama, besökte vi Kärlekens och Tårarnas källor efter en härlig lunch. Staden hyser även ett av Europas äldsta universitet med ett underbart vackert bibliotek. På de rikt dekorerade hyllorna finns gamla läderband från 11-talet och framåt och en flock fladdermöss som skyddar de värdefulla böckerna från skadedjur.

På Curia Palace hotell väntade god kvällsmat, den lokala specialiteten grillad spädgris, och sköna sängar.

Följande dag besökte vi Aliança Vinhos Underground Museum med en imponerande konst- mineral- och kakelsamling från olika länder, främst Afrika och Sydamerika. Detta är också landets andra största vinproducent med konst, vin och passion som motto. Rundturen avslutades med vinprovning innan vi återvände till Curia för lunch.

Aveiro, som även kallas Portugals Venedig, är en hamnstad strax söder om Porto, känd för sina kanaler och laguner, gondolliknande båtar och de pittoreskt randiga husen längst ut mot havet. Härifrån seglade man iväg på fiske på norra Altanten för att säkra den traditionella torkade torsken som även kallas bacalhau. Aveiro bjöd också på ”ovos moles”, en traditionell bakelse i huvudsak gjord på äggula.

Jaktslottet Buçaco välkomnade oss på kvällen i sina vackra salar. Först ett exklusivt besök i vinkällaren samt provsmakning av slottets egna viner och därefter supé i den stämningsfulla matsalen.

Höstresa Portugals skatter 2017

Alcobaca

Den tredje och sista dagen bar färden tillbaka söderut till klostret och kyrkan i Alcobaça. Santa Maria klostret började byggas redan på 11-talet, först kyrkan sedan klostret. Cistercienserna kom till Portugal från Frankrike så snart påven godkänt det nya landet. I kyrkan finns två magnifika sarkofager med kung Pedro I och hans ”Julia” Inês de Castro. En välsmakande lunch på ortens specialitet majkyckling i lergryta var en värdig avslutning på denna härliga och intressanta resa.

Varmt tack till Isabel för en fantastisk upplevelse!

Här finns fler bilder!

_________________________________________________________________________________________________________