Network Menu

Ullas projekt och matkasse 2016

Hej kära Sweor!

 

Snart jul igen! En mysig och härlig högtid för de flesta av oss. Men bakom knuten, var du än bor i Portugal, så finns familjer som lever under ytterst knapra förhållanden och som inte har tillräckligt med mat … varken till jul eller under resten av året.

Efter ett samtal med chefen för de sociala myndigheterna i Cascais (Junta de Freguesia i Bairro Rosario) i förra veckan, fick vi veta att nöden blivit ändå större i år än den var förra året, det är ändå fler familjer som behöver hjälp på alla sätt och vis, men framför allt med att få mat.

Under flera år har en grupp vänner och jag samlat in mat och toalettartiklar för att vi skall kunna lysa upp just julhelgen för de som har det svårast. Vi har under de senaste åren även haft fint samarbete med WRVS (Womens Royal Voluntary Service) och de tog förra året hand om 15 familjer i Estoril området och vi 33 familjer i Cascais. Så tillsammans lyckades vi förra året göra 48 familjer lyckliga med 2 tunga matkassar var, innehållande förnödenheter som säkerligen räckte minst 3 – 4 veckor. I år är målet 55 familjer!

Vi får listor från de sociala myndigheterna med information om var familj, så vi anpassar julpåsarna efter deras storlek och behov och vi träffar dem personligen vid överlämnandet lite före jul och får då även en liten pratstund med dem – oftast mycket hjärtskärande.

Jag är så tacksam till SWEAs medlemmar, som verkligen hel- och varm-hjärtat har ställt upp och hjälpt oss hjälpa under dessa år, så

om du vill hjälpa till, så följer här förslag att fylla kassarna med:

– Bacalhau = port. lutfisk

– Olivolja

– Kaffe, té, choklad

– All typ av konserver t.ex. korv, tonfisk sardiner, grönsaker

– Mat med lång livslängd t.ex. hårdost, rökta korvar/skinka etc. (alltså inga färskvaror, som                kräver kylskåp)

. Müsli, frukostflingor etc.

– Marmelad/sylt

– Ris, pasta, socker, mjöl

– Choklad, sötsaker, kakor

– Torkad frukt t.ex. fikon, russin, aprikoser, mandlar, nötter

– Portugisiska julkakor Bolo Rei och Bolo Rainha

– Ljus, servetter och all annan typ av juldekoration, dock ej för stora saker – måste få plats i kassarna!

– Hygienartiklar: tvål, bodylotions, deodoranter, bindor, tandkräm, tandborstar, rakblad, rakcreme, våtservetter, toalettpapper

– Köksartiklar: tvätt/disk-medel

– Leksaker till barn i åldrarna 0 – 12 år

– Pengar (som vi använder till att köpa det som fattas – oftast BACALHAU – en av de viktigaste maträtterna för en riktigt portugisisk julmiddag!  Men tyvärr ganska dyr …Vi har också lyckats ge var familj lite kontanter, som de kan använda till att betala någon vatten/gas-räkning med)

 

Vi vill också gärna hjälpa 4-fotade vänner, som bl.a. finns på ett hem i Sintra med t.ex.

– Burkmat för hundar och katter

– Torrfoder för hundar och katter

– Rena filtar

– Leksaker

– Plastkorgar (för sjuka djur och tikar med ungar)

– Pengar (som vi använder till att köpa det viktigaste som fattas)

 

 Om du inte kan komma till SWEA-Glöggen den 27/11 på Hotell Londres, ring el. skriv så kan du leverera direkt hem till mig under tiden: 24/11 – 7/12

Avenida do Lago 294 r/c A, 2765-420 Monte Estoril. Mobil: 914072797. Email: gita.rapazote(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

matkasse

Så här såg innehållet ut i en typisk julkasse förra året!

Stor tack för all hjälp! Skicka gärna detta vidare till vänner och bekanta!

Ulla

Ulla Rapazote

gita.rapazote(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com

www.sisproject.org