Network Menu

Gunillas ateljé och Torsdagslunch

Efter en promenad på ca 15 minuter i uppförsbacke kom vi lagom uppvärmda till Gunillas och Joãos ateljé där vi välkomnades med fläderblomssaft och tilltugg. Vår lilla grupp på nio personer fyllde upp hela ateljén.
Gunilla tillverkar smycken i en teknik som kallas glasfusing där glas i olika färger, former och lager smälts samman i en ugn upp till 900 grader.
Gunilla berättade för oss om olika glastypers beskaffenhet och egenskaper vid bränning. Vi fick bland annat veta att glas vid bränning alltid strävar efter en tjocklek på 6 mm oavsett om smycket byggts tjockare eller tunnare innan bränning. Det är dessutom svårt att förutse slutresultatet, vilket gör det mycket spännande varje gång ugnen öppnas efter en ny bränning.
João arbetar med konsthantverk med indiansk inspiration och han berättade för oss hur han som litet barn, genom sin morfar, fick lära sig indianernas hantverk i Amazonas, i norra Brasilien. Vi fick se exempel på vackra bruksföremål som tillverkats av växters blad samt drömfångare och stiliga skrudar som João gjort.

Publik2
Publik
Gunilla
Tillverkning
João
under tillverkning
Svenska flaggan
image3 (3)
Glashalsband
Glasörhängen
Halsband i Muranoglas
Ring, armband
Indianförklädnad
Indianfjäder
Fjäderskrud
Fjädrar
Indiankonst2
Indiankonst
Drömfångare
FjäderörhängenKretskortshalsband